Academie voor toezichthouders en commissarissen

Academie voor Toezichthouders en Commissarissen

ONLINE COLLEGE

Toezicht op duurzaamheid bij woningcorporaties

Toezicht op duurzaamheid bij woningcorporaties. Welke rol heeft u als commissaris?

Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn actuele topics. Thema’s en dilemma’s in duurzaamheid zijn verschillend per sector en per organisatie. Ze variëren van klimaat en energie, biodiversiteit, circulaire economie, mensenrechten, veiligheid, sustainable development goals etc. Maar wat betekent duurzaamheid voor u als commissaris?

Maar al te vaak blijft duurzaamheid beperkt tot het opstarten van een aantal projecten, zonder dat duurzaamheid werkelijk wordt ingebed in de organisatie. Besluitvorming over maatschappelijk verantwoord ondernemen is vaak lastig: dilemma’s tussen verschillende doelen. In hoeverre staat duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen op de agenda van u als commissaris?

In dit online college verkennen we in 4 video’s in welke aspecten van de toezichthoudende rol duurzaamheid en maatschappelijk ondernemen terug komen (of zouden kunnen komen). Er wordt ingegaan op de thema’s binnen duurzaamheid die specifiek van belang zijn voor de corporatiesector. Tot slot behandelen we één van de meest urgente thema’s: de energietransitie en de circulaire economie.


Wat brengt dit online college u als commissaris en als RvC?

U krijgt meer inzicht in de context van duurzaamheid, de mogelijkheden tot integratie in uw organisatie, maar vooral ook in de rol die u hierin als commissaris heeft.

 • Wat is duurzaamheid?
  • Introductie van de begrippen materialiteit en maturity
  • Actuele topics rondom duurzaamheid
 • Hoe zien we duurzaamheid terug binnen woningcorporaties?
  • Welke actuele thema’s spelen specifiek binnen deze branche?
 • Waarom is duurzaamheid van belang voor uw organisatie?
 • Welke rol kunt u als commissaris spelen in de integratie van duurzaamheid in uw organisatie?
  • Hoe komt dit terug in uw verschillende rollen (commissaris, werkgever, adviseur)?
  • Agenderen van duurzaamheid in uw RvC
 • Boardroom dynamics in het kader van duurzaamheid
  • Hoe kunt u duurzaamheid vertalen naar de doelen van uw woningcorporatie?
  • Hoe kunt u duurzaamheid embedden in het curriculum?

Dit online college geeft in vier blokken inzicht in de context en definitie van duurzaamheid, de rol van de commissaris op duurzaamheid en boardroom dynamics rondom duurzaamheid. Er wordt ingegaan op de thema’s binnen duurzaamheid die specifiek van belang zijn voor de corporatiesector, waaronder de energietransitie en de circulaire economie. Het college geeft een goede basis voor elke commissaris in de corporatiesector om duurzaamheid handen en voeten te geven, kennis op te doen en de eigen rol goed te kunnen invullen.

Docent: mr. Elfrieke van Galen
(partner bij TheRockGroup, adviesbureau voor duurzaamheid strategie & implementatie en zelf ook toezichthouder bij een breed scala aan organisaties)

€125,00 (BTW niet van toepassing)